Zwembadreinigers

Wij zijn op zoek naar een zwembadreiniger, wat moet ik nemen?

Allereerst zullen wij u uitleggen wat voor typen reinigers er op de markt worden aangeboden. Een bodemzuiger voor uw zwembad wordt gebruikt om de bodem van uw zwembad schoon te maken van bijvoorbeeld blad, zand, algen of ander vuil. Er zijn ook bodemzuigers die instaat zijn om ook de zijwanden of waterlijn van uw zwembad te reinigen. Bodemzuigers zijn er in drie verschillende typen namelijk:

  1. Handmatige bodemzuiger.
  2. Automatische bodemzuiger.
  3. Robot bodemzuiger.

1.1 De handmatige bodemzuiger

Met de handmatige bodemzuiger bent u instaat om uw zwembad te "stofzuigen". De bodem zuiger wordt bediend door middel van een telescoopstang. Voor het comfort dient u een telescoopstang te nemen van minimaal 4,5 meter lengte. Dit voorkomt dat u continu gebukt moet staan tijdens het "stofzuigen". De bodemzuiger wordt aangesloten op uw zandfilterinstallatie door middel van een drijvende flexibele zwembadslang. Deze zwembadslang moet het zuigvacuum van uw zandfilterinstallatie kunnen weerstaan. De zwembadslangen zijn hierom verstevigd door middel van een geribbelde contour. De bodemzuiger is zelf niet in staat om het vuil te filteren. Het filteren gebeurd in uw zandfilterinstallatie, dus zonder zandfilterinstallatie is deze bodemzuiger niet te gebruiken. De handmatige bodemzuiger geeft een goed resultaat en is al voor een tiental euro's aan te schaffen.

1.2 Aansluiten van de handmatige bodemzuiger

U plaatst de bodemzuiger door middel van de telescoopstang in het water. De reeds op de bodemzuiger aangesloten flexibele zwembadslang moet u dan aansluiten op zuigleiding van uw filterinstallatie. Meestal kan dit in de skimmer, maar ook een speciale bodemzuiger aansluiting in de zijwand van uw zwembad is mogelijk. Zijn beide opties niet voorzien dan is er altijd nog de mogelijk om een aansluiting te maken met een drie-wegklep in de zuigleiding. Voordat u de flexibele zwembadslang aansluit op de filterinstallatie dient u er voor te zorgen dat deze geheel gevuld is met water, zodat u geen lucht krijgt in uw filtersysteem. Dit is eenvoudig te realiseren door het uiteinde van de flexibele zwembadslang een tweetal minuten voor de inlaat(inspuiter) van uw zwembad te houden (zeer belangrijk!!). De slang vult zich op deze manier met water. Hierna kunt u de flexibele zwembadslang aansluiten op de filterinstallatie en kunt u beginnen met stofzuigen.

2.1 De automatische bodemzuiger

Met de automatische bodemzuiger wordt uw bad gereinigd zonder dat u er omkijken naar heeft. De principiele werking van de automatische bodemzuiger is hetzelfde als die van een handmatige bodemzuiger. Het verschil zit echter in de bediening. Waar u met de handmatige bodemzuiger zelf moet "stofzuigen" beweegt deze automatische bodemzuiger vanzelf door het water in een willekeurig patroon. De beweging wordt mogelijk gemaakt door kleppen die intern zitten en continu schakelen. Hierdoor verspringt de automatische bodemzuiger steeds een stukje. De automatische bodemzuiger beweegt willekeurig, dus deze kan nog wel eens vast komen te zitten achter bijvoorbeeld de zwembadtrap. De automatische bodemzuiger geeft een goed resultaat en is al voor een kleine honderd euro aan te schaffen.

2.2 Aansluiten van de automatische bodemzuiger

Ook de automatische bodemzuiger moet worden aangesloten aan de zuigleiding van uw zandfiltersysteem. Onder de kop "Aansluiten van de handmatige bodemzuiger" vindt u meer details over het aansluiten van een bodemzuiger op de zuigleiding van uw zandfiltersysteem.

3.1 De Robot bodemzuiger

De robot bodemzuiger is een automatische elektrische bodemzuiger welke van stroom moet worden voorzien en die dus niet wordt aangesloten op uw zandfilterinstallatie. Deze robot bodemzuigers hebben een eigen filter en een eigen opvangbak voor het vuil. Deze robot bodemzuigers zijn er in verschillende uitvoeringen en verschillende kwaliteiten. Waar een automatische bodemzuiger enkel de bodem schoon houdt kan een een goede robot bodemzuiger ook de zijwanden en de romeinse trap van uw zwembad schoonhouden, zonder dat u er enig omkijken naar heeft. Ook als u voor een lange tijd van huis bent zijn er robots verkrijgbaar met een  weektimer. U stelt eenvoudig via wwn APP de dagen en tijden wanneer de robot moet schoon houden. Een goede zwembadrobot, best getest in 2017, met onder andere deze functie is de Dolphin M400 .

Welke zwembadrobots zijn geschikt voor openbare zwembaden in lengte van bijvoorbeeld 25-50mtr?
Dolphin Professionele Bodemreinigers, de Wave lijn, bodemzuigen is een must, een zuiver zwembad is per definitie uitnodigend om in te zwemmen. Maar het gesleep met zware apparaten is niet altijd het meest ideale werk, zeker niet als het dagelijks nodig is. Zie daar een groot voordeel van onze Dolphin Wave professionele bodemzuigers. Uitermate geschikt en handelbaar voor de reiniging van professionele zwembaden. Deze intelligente, automatische bodemzuigers kunnen u een flinke tijdsbesparing opleveren. Het gyroscope navigatiesysteem garandeert een precieze route en een vast zuigerspoor. Met de afstandsbediening bent u daarnaast baas over uw eigen zuiger. De Man Machine interface geeft de gebruiker de mogelijkheid om de bodemzuiger totaal te controleren en te sturen. De volgende Dolphin Wave professionele bodemreinigers zijn leverbaar:

Dolphin W20
Dolphin Wave 30
Dolphin Wave 50
Dolphin Wave 100
Dolphin Wave 200XL
Dolphin Wave 300XL